niedziela, 16 lutego 2014

Słodka niedzielo... upieczcie coś słodkiego swoim wrogom, niech tyją! :-D

Od niedzieli i nie tylko, pyszne, mięciutkie, nie za słodkie babeczki mocno kakaowe. Dlaczego mocno? A no dlatego właśnie, że do ich wypieku potrzeba aż pół szklanki kakao. Tak, to jest dużo. Tak wspominam, że to dużo osobom za bardzo nieobeznanym z pichceniem :-) Ale wszystko da się nadrobić, bo pichcenie to fajna sprawa. Jako "nadworny" cukiernik, (mieszkam na piątym piętrze, na poddaszu i czasem czuję się jak ta księżniczka z wieży, co czeka na swego księcia :-D) pichcę słodkości wprost z namiętnością. Jeśli chodzi o obiady, ot tak, co by było to jadalne :-)

 do kawy i do zielonej herbaty, pyszne z każdym napojem :-)

 z przepisu poniżej wyszło mi 18 babeczek.

Babeczki mocno kakaowe

Składniki : 
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
1 całe jajo

Przygotowanie : 
Rozpuszczamy masło i przelewamy je do miski, dodajemy rozbełtane jajko i mleko. Do drugiej miski wsypujemy pozostałe suche składniki i dokładnie je ze sobą mieszamy. Następnie mieszamy ze sobą składniki mokre i suche (mikser nie jest potrzebny). Teraz można do ciasta dodać bakalie i/lub kilka kropel aromatu rumowego. Papilotki wypełniamy do połowy. posypujemy orzechami. Piekarnik nagrzewamy do 2000 pieczemy około 20 - 25 minut.

Jeśli nie lubicie słodkości i nie jecie ich zbyt często, ale naszła was nagła ochota na coś słodkiego, jakąś babeczkę lub kawałek ciasta możecie przygotować "Ciasto w kubku". Serio, tak w kubku przy użyciu mikrofalówki. To jest ten jeden warunek, nie przez wszystkich do spełnienia, trzeba mieć mikrofalówkę.

Składniki : 
4 łyżeczki stołowe mąki tortowej
6 łyżeczek stołowych cukru
2 łyżeczki stołowe kakao
1 jajko
4 - 5 łyżeczki stołowe mleka
4 łyżeczki stołowe oleju roślinnego
0,5 łyżeczki stołowej proszku do pieczenia
kubek

Przygotowanie :
Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy jajko, mleko i olej. Mieszamy, wkładamy do mikrofali na 3 - 4 minuty ustawiając maksymalnie na 1000W. Ciasto można wzbogacić bakaliami oraz aromatem.

Cóż mi pozostaje życzyć prócz smacznego? Miłego pichcenia :-) A podczas pichcenia fajnie posłuchać muzyki. Mnie po głowie chodzi i tupie i natarczywie rytm wystukuje piosenka, której wprawdzie nie rozumiem, ale nadzieję pokładam, że jest sensowna :-)
Ach ten Goran... 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz