czwartek, 27 lutego 2014

Na moim stole w czwartek pączkowy królują cacka z dziurką ;-) królować zbyt długo nie będę, bo idą na wyprawę w kobiece bioderka, a panom w oponkę ;-)

Tłuściuchny czwartek, czyli dzień pożerania pączków, masowej konsumpcji tego wyrobu cukierniczego, który w postaci dla nas znanej jest słodki, a dawniej był ze smalcem i do piwa :-) W sumie nie pączek, ale słodka bułka drożdżowa idealnie nadaje się do kwaśnicy, czyli zupy kwaszonej, jeszcze inaczej zupy z kapusty kiszonej :-) Taka kwaśnica jak sama nazwa wskazuje jest bardzo kwaśna, więc dla przełamania smaku dobrze i smaczniej zresztą jest przegryźć ją bułką drożdżową, nieco słodszą niż chleb, czy bułka zwykła. Ale w ten dzień królują pączki, chrusty inaczej zwane faworkami, ale również cacka z dziurką ;-) znaczy się oponki. Moje oponki są w wersji serowej i już wczoraj były zachwalane :-) Więc kto chce niech korzysta z przepisu poniżej:

Cacka z dziurką:

Składniki:
0,5 kg twarogu
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 margaryny
4 jajka
2 łyżeczki sody

Przygotowanie:
rozpuszczamy margarynę, studzimy, mieszamy twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę, sodę i wystudzoną margarynę. Lepimy ciasto, odrywamy po kawałku, nie trzeba wałkować, wystarczy rozpłaszczyć rękoma, w dużych, grubszych plackach wycinamy szklanką kółka i robimy w nich dziurkę kieliszkiem. Smażymy w głębokim oleju do zarumienienia :-)

doughnuts amerykańskie pączki
zdjęcie pochodzi ze strony: Kuchnia w formie.pl

Pączek ma to do siebie, że jest z nadzieniem, ale to właśnie donat ma swój urok ;-) zwłaszcza ten z niebieską posypką :-D  Pożerałabym....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz